dijous, 16 de febrer del 2012

COM VIVIEN ELS PAGESOS

-El menjar:
A l'Edat Mitjana no els preocupava l'excés de greix en els menjars tot al contrari en època de fam era desitjable estar  més aviat gras que no pas prim.
Cada habitant consumia al dia més de 600 grams de pa; el dels pobres era moreno o negre amb mescla de segó, i el dels rics, pa blanc de blat.
Els productes làctics ja formaven part de la dieta de l`Edat Mitjana. El formatge, es considerava menjar de pobres i poc apropiat per a la taula del senyor. Els pagesos, conservaven la crema de la llet en forma de formatge i podia aguantar mesos; sobre tot els animals de granja eren molt importants.
El peix. Els peixos d'aigua dolça constituïen un nutritiu aliment per a qui els podia pescar.
Al corral solia haver varies gallines de les que obtenien ous i carn. Els pitxons i coloms dels colomars, quan no hi havia ous ni carn fresca, tenien un gran valor.
Al vi i l'arengada dels dies de vigília s'hi afegien els productes de luxe exigits pels rics: Potes de corder, capons o caça, truites o esturions, sense oblidar els dàtils i les costoses espècies.





-Les feines del camp:
La civilització medieval era quasi exclusivament rural. Tothom vivia una existència dominada pel cicle dels treballs agrícoles i la seva subsistència depenia de la terra, de la qual obtenien tots els recursos. Era una economia de subsistència dominada per la satisfacció de les necessitats alimentàries, i malgrat el protagonisme de la terra, aquesta tenia un rendiment extremadament dèbil



-La vivenda:
Durant l'Edat Mitjana les cases dels pagesos eren de tova, pedra o fusta, depenia dels materials de la regió, solien estar constituïdes per una habitació, àmplia, amb el sostre de palla, sent el foc de la xemeneia el centre de la llar.

Era la residència de tota la família, utilitzada com a graner, i habitualment també era compartida per al bestiar. Fins al segle XIII no es crea una estada diferent per als animals a l'interior de la casa. La taula era l'objecte essencial del mobiliari, on tota la família s'acomodava, asseguda en bancs, al seu voltant; havia prestatges per dipositar els escassos objectes que posseïen i ganxos de fusta per penjar els vestits. No hi havia llits, es dormia a terra, habitualment sobre palla, o en màrfegues farcits de palla.

-Les festes: 

Les festes tradicionals són una de les mostres més vitals de la cultura popular els elements que la integren són  el foc, els gegants, els castells , els balls de bastons, les danses populars durant el dissabte i el diumenge de Setmana  santa.


-Les càrregues senyorials: 
Els mals usos són un conjunt de determinats costums feudals, generalment gravàmens, a què estaven sotmesos els pagesos per part del seu senyor a l' edat mitjana a la corona d'Aragó i també en altres països europeus. Aquestes obligacions es poden relacionar amb el Ius Maletractandi, un dret aprovat per les Corts de Cervera de 1202 que facultava els senyors per maltractar, empresonar i desposseir els pagesos dels seus béns.

- Les costums:  

COM VIVIEN ELS ECLESIÀSTICS
-ELS MONESTIRS
En el món medieval, els monestirs feien la funció de «ciutats de Déu», igual que les viles, els pobles i les aldees eren les ciutats dels homes. Eren microcosmos en què els homes i dones allà reunits es lliuraven a la feina i la pregària, en un món fosc i bàrbar van ser els que van preservar la cultura clàssica per als segles esdevenidors


L'ORDRE DE SANT BENET
més conegut sota el nom d'orde benedictí, és un orde monàstic de l'Església catòlica, amb branques masculina i femenina. Els seus monjos, coneguts com a benedictins, benets o monjos negres. Va ser fundat el 529 per sant Benet de Núrsia (480-547) a Monte Cassino. Si s'exceptua la introducció de la laus perennis el 515 a l'Abadia de Saint-Maurice d'Agaune, és l'orde monàstic més antic d'Occident. Els seus membres pronuncien els vots solemnes que els lliguen per a la seva existència al monestir escollit i que els imposen la Regla de sant Benet

2-el menjar
El menjar consistia en un dinar d'allò més frugal principal era el peix cuit o avena bullida.

3-feines dels monjos
els monjos es dedicaven a diverses feines com cultivar l’hort del monestir i atendre els pobres i els malalts.

 4-Els oficis religiosos
El clergat secular era el que participava en la vida social, en contacte amb els fidels. La unitat bàsica de l’Església era la parròquia, els fidels de la qual estaven obligats a pagar els delmes al rector de la parròquia. Cada diòcesi comprenia diverses parròquies, on els sacerdots desenvolupaven les activitats religioses.
Per damunt del rector de la parròquia se situava el bisbe, que controlava un territori molt extens anomenat diòcesi. Tots ells estaven sota el poder del Papa, bisbe de Roma. Quan calia discutir sobre algun aspecte important (sobretot les heretgies), els bisbes s’aplegaven amb el Papa als concilis.
Tota aquesta organització era exclusivament masculina, ja que en el pensament cristià medieval va acabar per imposar-se la consideració que les dones eren incapaces de desenvolupar activitats de tipus intel·lectual o espiritual.


Com vivien els nobles

-Com era el castell: Els castells emmurallats, tenien torres de defensa, sovint, un fossat.
En la torre de l'homenatge vivien el senyor i la seua família, rebien els cavallers i els convidats.
La distracció preferida dels nobles era la participació en els torneigs. La senyora dirigia els servents i intervenia als torneigs com a dama d'honor.
Trobadors i joglars anaven de castell en castell cantant i contant batalles i poemes d'amor per a les dames. 

-El menjar: gran varietat de menjar, inclouen els fruits secs, les ametlles, i especies asiàtiques...
 -Activitats de la noblesa:
     *La caça: Ere el principal per a ells.
     *Els tornejos: Primer s'entrenaven per a poder guanyar en tornejos a mort.
     *La guerra: Serveie per a poder guanyar territoris.
     *Les festes: La majoria de les festes eren religioses
     *Els músics: la musica ere una cultura dins els monestirs i centres religiosos 
-Actituds dels nobles davan els pagesos: Els pagesos estaven sotmesos a costans abusos dels nobles. Tambe tenien que pagar impostos.
 

17 comentaris:

  1. Respostes
    1. tu eres tonto hay gente que se lo a curado no como ti madre al tener-te

      Elimina
  2. lo siento no quiero hacerte compañia

    ResponElimina
  3. yo tampoco quiero hacerte compañia bb

    ResponElimina
  4. menuts troba mocs escalfa cadires, ESCALFE CALCETES, TROBA PETROLI, CASCAOUS

    ResponElimina
  5. oh yeah..... me encanta el fortnite lo juego cada dia que alegriaaaaa¿¿¿¿1

    ResponElimina
  6. gracias me ayudaste a hacer los deberes grande !!!!!

    ResponElimina
  7. gracias a ti aprobare las materias pendientes 😂

    ResponElimina